joi, 30 iunie 2011

Despre Lutul Polimeric

In lumea handmade din Romania notiunea de „lut polimeric“ se face tot mai auzita, iar bijuteriile realizate din acest material si-au castigat incet-incet un loc fruntas pe display-urile de la targuri. Lutul polimeric este abia la inceput pe piata romaneasca, insa castiga in fiecare zi popularitate in randul creatoarelor de bijuterii si decoratiuni. Poate fi folosit intr-o mare varietate de activitati: in sculptura, in designul bijuteriilor, in decorarea diverselor obiecte din sticla, metal sau ceramica, in crearea picturilor si colajelor din lut, in crearea de containere (vaze, sticlute, cutiute) mari sau mici si nu in ultimul rand in scop terapeutic sau in lucrul cu copii.


Chemistry:
Argila polimerica este un material alcatuit dintr-o baza de policlorura de vinil (PVC) la care se adauga un plastifiant pentru a-i oferi  flexibilitate si consistenta asemanatoare plastilinei. Prin amestec cu diversi pigmenti se obtine o mare varietate de culori, iar prin  adaugare de caolin argila devine opaca. Efectele metalice si perlate se obtin prin amestecare cu mica.

Dupa ce argila este modelata in forma dorita se "coace" la cuptor. De fapt in cuptor are loc procesul de polimerizare, adica piesele din polimer se intaresc, isi pierd proprietatile de elasticitate si malebilitate. Timpul si temperatura la care argila trebuie tinuta  in cuptor variaza in functie de producator (110º C , ~30 min pentru FIMO), asa ca aveti grija si cititi instructiunile de pe ambalaj.

Daca temperatura este setata gresit, riscati sa stricati piesele din argila polimerica. In cazul in care temperatura este prea mare, piesele se vor arde degajand un fum toxic. Daca se intampla asa ceva, trebuie sa opriti cuptorul si sa ventilati incaperea. Incercati sa va expuneti cat mai putin acestui fum.

Daca temperatura setata este prea mica, atunci polimerizarea va fi doar partiala iar obiectele modelate de voi vor fi fragile si se vor macina in timp sau se vor rupe imediat.

Cu temperatura setata corect, piesele de argila polimerica pot fi coapte in etape sau chiar de mai multe ori, acest lucru nu le va afecta cromatica sau durabilitatea.

Componentele chimice ale lutului polimeric interactioneaza in mod diferit cu obiectele din plastic, deci trebuie sa aveti grija atunci cand depozitati bucatile de lut desigilate deoarece acestea pot "topi" plasticul.
Plastifiantul din compozitia lutului polimeric poate fi absorbit de hartie, deci daca depozitati bucatile "crude" de lut invelindu-le in hartie, acestea vor deveni faramicioase.
Cel mai uzitat mod de a depozita lutul polimeric este folosirea de pungute zip-lock sau de folie alimentara. Atentie insa, depinde de marca, uneori chiar si folia alimentara este "topita" de lutul polimeric. 

Comercial:
Daca doriti sa procurati lut polimeric, puteti alege din cateva marci. Luturile produse de marci diferite pot avea temperatura de coacere diferita, maleabilitate si aspect final diferit, consistenta, cromatica si chiar compozitie diferita. Mai jos sunt cateva dintre marcile cele mai raspandite de argila polimerica.


Fimo - una dintre cele mai raspandite marci pe piata romaneasca de materiale pentru hobby. Are aspect final plasticos. Este un lut foarte versatil, care, dupa coacere, isi pastreaza culoarea uneori schimbandu-si doar nuanta (cateva tonuri mai inchise), dar ramane elastic si rezistent.


Cernit - a 2-a marca foarte raspandita pe piata romaneasca . Are aspect final portelanat, nu este foarte elastic dupa coacere, are o gama cromatica larga si foarte variata. In strainatate este foarte utilizat si la crearea de papusi.


Premo - marca a brandului Sculpey. Este mai degraba popular pe continentul american decat la noi. Are temperatura de coacere mai mare decat Fimo dar proprietatile materialului seamana mult cu cele ale brandului german.


Studio - o alta marca Sculpey. Se vinde in cantitati mai mari decat luturile de la celelalte branduri si are gama cromatica deosebita.


Kato Polyclay - o marca dezvoltata de catre Donna Kato, artista americana cunoscuta pentru lucrarile sale in lut polimeric. Este disponibila intr-o gama de 21 de culori impartite in Spectral, Translucent, Neutral, Metallics si Concentrates. Nu se gaseste deocamdata pe piata din Romania.


Pardo - marca a brandului Viva. Are compozitia pe baza de ceara de albine. Este comercializat in recipiente ( borcane) de plastic, sub forma de bile. Are o paleta ce imita metale pretioase si pietre semipretioase.



Creativity:
Exista multe tehnici de lucru cu lutul polimeric si fiecare dintre voi, in urma experimentarii, poate modifica si adapta tehnicile dupa propriul plac si conform propriei experiente. Vom prezenta, in masura posibilitatii, fiecare tehnica in cate un articol aparte, cu trimiteri catre tutoriale si fotografii pentru inspiratie. Acum insa va prezentam o lista cu unele din cele mai populare tehnici, pentru o idee generala:

  • Cane, o metoda prin care modelati “cilindri” ce contin o imagine/un model pe toata lungimea lor, astfel incat taind felii din ei sa obtineti modelul multiplicat. Feliutele astfel obtinute se folosesc si ele la decorarea margelelor sau pur si simplu, daca sunt mai groase, devin ele insele margele de tip nasturas pe care le puteti folosi in proiectele voastre cu lut;
  • Gradient blending (Skinner blending) prin care amestecati una sau mai multe culori realizand efecte frumoase in degrade si nu numai;
  • Impressing, prin care cu ajutorul unor stampile obtineti texturi si imagini deosebite;
  • Molding (Matritare), prin care va folositi de matrite pentru a obtine formele dorite;
  • Extruding, cu ajutorul unei unelte (extruder) cu un capat perforat, prin care impingeti bucata de lut si obtineti astfel detalii fine;
  • Mokume-gane, o tehnica japoneza foarte interesanta aplicata la metale, dar folosita si de artistii care lucreaza cu lut, ce presupune mai multe straturi de lut din care in final se obtin modele organice.
  • Transfer de imagine - cu ajutorul interactiunii agentului de polimerizare cu cerneala de imprimanta, se transfera imagini printate pe hartie, pe suprafata lutului polimeric.
  • Etching - procesul este asemanator cu cel al transferului de imagine, dar rezultatul final este o imitatie de gravura.

Luturile polimerice pot fi folosite ca atare, folosind paleta cromatica a producatorului, sau nuantele pot fi amestecate manual, folosind culorile primare. Lutul mai poate fi colorat cu ajutorul pigmentilor de pictura. Posibilitatile de lucru puse la dispozitie de acest material sunt nemarginite, singura limita fiind imaginatia si creativitatea voastra.


Articol publicat de Margeluta si Zuri

7 comentarii:

  1. Gracias, Maria. Me alegro mucho que entiendes todo esto en rumano.Besos

    RăspundețiȘtergere
  2. Mici inexactitati... Fimo - NU isi pastreaza culoarea dupa coacere, se inchide la culoare cu o nuanta cel putin, si aici nu ma refer la piesele arse. Intodeauna trebuie avut cont de acest lucru. Premo are temperatura de coacere mai mare decat Fimo, mai exact 130 grace celsius, exact ca si Cernitul. Cernitul a fost inventat pentru crearea de papusi .

    In rest este foarte bine scris... felicitari!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Andreea, iti multumim pentru observatii. Sfaturile tale sunt binevenite si te mai asteptam pe la noi :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Iubesc sa lucrez cu fimo, insa cernitul imi da bataide cap. Nu imi place deloc cum se intinde sau coace, devine un pic transparent.
    Pupici
    blogul meu handmade - http://emeraldlilac.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
  5. Am o intrebare, doresc sa imi fac niste cornite din Lut. Din acte am citi Fimo Classic ar fi indicat pt ce vreau eu. Insa infomatia acre nu am gasit-o nicaieri, este daca pot sa imi lipesc curnitele de piele?
    Daca face aderenta?
    Si daca exsta un lipic sepcial care sa-l folosesc in cazul acesta?

    Va multumesc

    RăspundețiȘtergere