luni, 5 septembrie 2011

Maria Ivanova - Vokade


Pentru evolutia, cuiva din punct de vedere profesional si creativ, este foarte importanta informarea continua, pastrarea permanentei legaturi cu tot ce se intampla in domeniul de activitate ales. Noi am incercat pana acum sa va aducem la cunostinta cat mai multe despre tehnici de lucru cu argila polimerica, despre artistii de la noi din tara si din strainatate.
Dar asa cum este important sa stim ce se intampla in curtea noastra si peste hotare, este foarte important sa ne cunoastem vecinii. Asadar, de data aceasta, am decis sa va prezentam o artista din Bulgaria, ale carei fane ne-am declarat acum ceva timp.
Cu aceasta ocazie, pentru ca Maria, protagonista acestui articol, este fondatoarea comunitatii de polimeristi din Bulgaria, am pus piatra de temelie pentru colaborarea dintre noi, polimeristele din Romania si cele din Bulgaria.


In consecinta, ele vor participa la concursurile organizate de noi, iar noi vom fi invitate sa participam la concursuri organizate in Bulgaria. Ba mai mult de atat, vom face diverse schimburi, proiecte comune si poate la un moment dat intalniri si workshopuri pe care le vom organiza impreuna. Deci sa fie intr-un ceas bun!


Si un mesaj de la Maria, special pentru voi:
Cum sa ma prezint...? Ma numesc Maria Ivanova sau pur si simplu - Masha. Am 33 de ani si locuiesc in satul Cyrkva in apropiere de Albena. Sunt psiholog de profesie si imi petrec verile lucrand in pensiuni turistice, iar anotimpul rece il petrec ocupandu-ma de pasiunea mea - modelajul cu argila polimerica. Imi place foarte mult sa calatoresc, sa-mi petrec timpul cu prietenii, sa fac fotografii si sa stau in apropierea marii.

Argila polimerica am vazut pentru prima oara prin 2002, insa atunci nu am reusit sa-mi fac timp sa lucrez cu acest material. Dar in acel moment mi-am promis ca voi face in asa fel incat drumurile sa ni se intersecteze din nou.
Acum 3 ani, o pictorita- cunostinta de-a mea, mi-a dat sa incerc niste argila polimerica de productie chineza si... de atunci am continuat sa tot incerc.

Am invatat sa lucrez folosind informatii de pe internet, pentru ca pe atunci informatii despre acest material in Bulgaria nu erau. M-a ajutat foarte mult comunitatea de polimeriste din Rusia de unde am inceput sa incerc si sa invat toate tehnicile posibile.



Pe atunci, tehnicile mele preferate erau mokume gane, hidden magic; imi placea sa lucrez cu extruderul, dar totusi..cel mai mult imi placea sa experimentez.

Asa ca atunci cand m-am familiarizat cu bazele tehnice de lucru cu argila polimerica, am inceput sa combin procedeele. Am inceput sa folosesc un plan de lucru: ideaa, schita de idee apoi determinarea tehnicilor pe care le pot folosi.


Probabil e prematur sa dau sfaturi, dar am descoperit ca pentru mine este foarte importanta schita de idee, pentru a putea gandi cat mai bine piesa finala.
Stilul meu de lucru pereferat este cel organic iar sursa principala de inspiratie- natura. Artistii pe care ii admir sunt : :Sylvie Peraud ,Jana Roberts Benzon,Kathleen Dustin,Cecilia Botton si... multi altii! Drept urmare a pasiunii mele pentru argila polimerica, am infiintat grupul pentru cei care imi impartasesc pasiunea, iar impreuna cu Polina-Vanda am organizat primul workshop de lucru cu argila polimerica la care au participat Isabela Novak si Martina Mahdavi.

Cu doar un an in urma, nu m-as fi gandit ca se pot intampla atatea lucruri minunate.


2 comentarii: