vineri, 30 septembrie 2011

Lacul si argila polimerica - 02

Articol scris de Herina (Punct G):

Noi folosim un vernis facut de noi, nu prea abuzam de lacuri. Reteta este asa: se ia rasina sandarac si se lasa in alcool tehnic sau de consum dar cel mai tare adica 94 de grade sau mai mult, se acopera rasina si alcool, se lasa cam 12 ore sau mai mult, cu cat mai mult cu atat mai bine, se fierbe la baimarine pana se topeste rasina de tot, se adauga terebentina sau esenta de terebentina cam 5 procente, se siteaza deoarece in rasina exista impuritati si se foloseste la temperatura camerei cand produsul este usor incalzit cam 30-40 de grade C. Avantajul este ca se usuca foarte repede fiind un lac pe baza de alcool, nu miroase foarte urat si nu este toxic mai ales daca se face cu alcool de consum nu metilic (tehnic).

Dar am facut experimente si cu lacuri pe baza de diluanti nitrocelulozici (din gama D200) adica lacul de mobila Kober si nu au fost probleme (polimerii nu au fost atacati). Atentie pentru cine foloseste lacuri la diluanti, nu se amesteca diluanti alchidici (din gama D500) cu produse nitrocelulozice, se strica ambele popular se cheama ca se branzeste si nu mai pot fi folositi. Mai exact daca la solvent scrie diluant din gama D200 sa se foloseasca aceasta gama acelasi lucru pentru gama D500.

Un alt lac pe baza de alcool, cu uscare rapida, foarte usor de folosit este serlacul sau selacul, care se gaseste sub forma de fulgi de rasina (a unui copac din India), existand cateva varietati, cerat si decerat, avand o gama de 5-6 nuante, si care da un efect de patinare, de invechire, incalzind culorile de dedesubt. Se face foarte usor, se iau fulgii de rasina si se pun intr-un recipient, se adauga alcool (recomand alcoolul de consum) tot peste 94 grade, pana acopera fulgii, este de preferat sa il faceti cat mai concentrat iar daca il doriti mai slab puteti adauga alcool peste in alt recipient.

Au aparut si lacuri eco, pe baza de rasini acrilice sau de siliconi, sunt ieftini si se dilueaza cu apa, dupa uscare reactia este ireversibila, lacul nu se mai dilueaza cu apa.
Exista in magazinele de specialitate, in Constanta la Pictor, in Bucuresti la Hanul cu Tei sau la Gara de Nord, sau de pe net exista deja cateva magazine virtuale specializate in comercializarea materialelor de pictura si arta in general, vernis-uri avand diferite baze, la polimeri nu am observat conflicte cu nici un lac, totul este efectul pe care il doreste fiecare. Exista lacuri cu aspect mat, lucios sau foarte lucios, sau vernis-uri pe baza de ceara care se slefuieste cu o carpa de bumbac capatand un luciu foarte placut dezavantajul este ca se usuca foarte greu, luciul se poate da dupa 1 luna.
Unele vernisuri sunt ambalate sub presiune in spray-uri, pelicula care rezulta este mai fina si fara urme de pensulatie.Trebuie sa aveti grija sa nu incorporati praf in momentul vernisarii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu