marți, 12 iulie 2011

Cercul cromatic

 In lucrarile cu argila polimerica culoarea joaca un rol extrem de important. De mare ajutor pentru artizani este cercul cromatic sau roata culorilor cu ajutorul careia ne putem crea propria reteta de culoare.
Culorile sunt clasificate in: primare, secundare si tertiare.
Culorile primare sunt: rosu, galben si albastru. Se numesc astfel deoarece nu pot fi obtinute combinand alte culori. Amestecand intre ele, in diferite proportii, culorile primare se obtin toate celelalte culori din natura. Culorile secundare sunt create prin combinarea culorilor primare, cate doua, in proportii egale.
Astfel:
rosu + galben =  oranj
galben + albastru = verde
albastru + rosu = violet




Culorile tertiare sunt culori intermediare obtinute din amestecarea unei culori primare cu una secundara alaturata. Astfel obtinem cercul cromatic de 12 culori.





Albul si negrul sunt nonculori si nu au fost incluse in cercul cromatic. Daca adaugam alb unei culori din cercul cromatic, obtinem nuante mai deschise ale aceleiasi culori. Daca adaugam negru, se obtin nuante mai inchise ale aceleiasi culori. In prezenta albului, culorile devin mai inchise, iar in prezenta negrului devin mai luminoase. Existenta albului si negrului in aceeasi compozitie face sa sporeasca efectul de luminozitate a culorilor.

Culorile diametral opuse in cercul cromatic se numesc culori complementare. Perechile de culori complementare sunt: rosu cu verde, galben cu violet , albastru cu oranj. Alaturate produc un contrast foarte puternic.

Prin amestecarea a doua culori complementare in proportii egale se obtin griurile neutre, iar prin amestecarea in proportii diferite se obtin griurile colorate.

Mai jos aveti steaua cromatica - de Johannes Itten.



Teoria culorilor este vasta si pe marginea ei sunt multe de discutat. Am incercat sa oferim informatii de baza in acest articol, dar sigur il vom mai completa cu articole viitoare despre culori. De asemenea daca aveti observatii sau completari, sunt binevenite.

Un comentariu:

  1. Salutări! Prin combinarea unei culori cu o nonculoare (formată din alb/negru sau o combinație între alb și negru) rezultă o tonalitate a culorii respective. Pe când combinația dintre două culori fie ele primare, secundare, terțiare are că rezultat o nuanță. Deci nuanțele nu sunt tot una cu tonurile.

    RăspundețiȘtergere