Pages

marți, 9 august 2011

Review - The Art of Polymer Clay Creative Surface Effects


Cartea "The Art of Polymer Clay Creative Surface Effects" scrisa de catre Donna Kato si aparuta in 2007 este si astazi una dintre "bibliile"cu tutoriale in polymer clay.

Desi Donna prezinta ca inspiratie si exemplificare lucrari ale altor artisti pentru a ilustra diversele tehnici, proiectele poarta insa amprenta ei inconfundabila. Cartea este impartita in sapte capitole mari:

  • Polymer Clay Basics - in care se descriu caracteristicile lutului polimeric, diversele marci si diferentele dintre ele, uneltele necesare pentru lucrul cu lut polimeric, cum se fac si se finiseaza margelele si cabochoanele, elemente din teoria culorilor si cum se amesteca ele in polymer clay. 
  • Mica Shift Techniques - prezinta caracteristici ale luturilor metalizate, crearea efectului de mica shift cu ajutorul stampilelor si nu numai. Include un proiect pentru o bratara mica shift.
  • Transfering Images Onto Polymer Clay - acest capitol vorbeste despre diversele metode de a face transferul de imagine pe polymer clay, de la metoda toner transfer pana la inkjet transfer, cu o abordare si a transferului cu ajutorul unui polymer clay lichid. Include patru proiecte cu diverse metode de transfer.
  • Creating Texture - un capitol mai scurt in care Donna explica in ce fel si cu ce se pot textura proiectele.
  • Paints, Inks and Pigment Powders - in cest capitol abordeaza tematica pigmentilor, pudrelor si cernelurilor, exemplificand in proiecte efectele fiecaruia, inclusiv ale pigmentilor pe baza de alcool, tusurilor de stampile, vopselelor tempera si a celor care ofera un efect antichizat. Include patru proiecte in care se folosesc pigmentii.
  • Special Effects with Liquid Polymer Clays - un capitol dedicat lutului polimeric in stare lichida, metodelor de a da luciu unui proiect si de a crea email si efecte multilayer. Include si un proiect de brosa stil cloisonne.
  • Sculpture and Mold Making - ultimul capitol descrie tehnici de a sculpta in polymer clay, de a arma proiectele mai fragile, de a crea matrite si basoreliefuri. Include doua proiecte art nouveau, respectiv basorelief. 


Explicatiile oferite pentru fiecare tehnica sunt clare si argumentate, majoritatea alaturate unor fotografii sugestive de exemplificare. Cele douasprezece proiecte expuse de-a lungul capitolelor sunt acompaniate de fotografii si instructiuni pas cu pas. Desi unele sunt mai simple, altele predau tehnici mai complexe, precum cea a construirii deja faimoaselor cutiute japoneze Inro.

Fie ca va place sau nu arta Donnei Kato, "The Art of Polymer Clay Creative Surface Effects" este o carte must-have in biblioteca artistului de polymer clay. Din pacate nu s-a tradus in limba romana, insa o puteti gasi in engleza in libraria Books Express.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu