sâmbătă, 6 august 2011

Tehnici - Transfer de imagine


Unul dintre avantajele argilei polimerice este ca permite utilizarea ei prin cele mai diverse tehnici. Astfel, vom expune astazi pe scurt tehnica transferului de imagine. Dupa cum ii spune numele, se foloseste pentru a imprima pe polymer clay o imagine alb-negru sau color.

Exista mai multe metode de a face transferul de imagine. Prima ar fi transferul la rece, adica pe bucata de polimer necopt. Se poate folosi polymer clay de orice culoare, imaginile insa se vad cel mai bine pe culorile deschise. Bineinteles ca se poate folosi, si chiar este indicat in unele proiecte, polymer clay translucid.

In principiu, scoatem la imprimanta imaginea pe care dorim sa o transferam (sau o scoatem la xerox), dar atentie insa, mai ales daca aveti litere, imaginea trebuie sa fie in oglinda. Apoi o intindem pe foaia de polymer clay si o aplatizam bine, avand grija sa nu lasam goluri de aer intre ele. Puteti sa o lasati si sub o greutate (de ex. o carte) cateva ore pentru a presa imaginea de polymer clay. Dupa care fie indepartam usor hartia, pentru a nu intinde cerneala, fie pulverizam apa peste hartie pana se uda complet si incepem sa razuim usor hartia. Vom observa ca imaginea ramane imprimata pe polymer clay, iar hartia se curata.


A doua metoda este transferul de imagine la cald. Se procedeaza asemanator cu prima, doar ca in loc sa puneti bucata de polymer clay cu imaginea la presat, o coaceti direct cu hartia pe ea si apoi o curatati cu apa. Hartia se va dizolva si va lasa imaginea intacta.

Daca razuiti hartia cu apa sau doar o indepartati simplu, este alegerea voastra. Puteti incerca ambele variante si vedeti care vi se potriveste mai bine. Aveti aici un tutorial cu transfer la cald fara razuire si aici altul cu transfer la cald cu razuire

De retinut atunci cand folosim aceasta tehnica este ca hartia trebuie scoasa la o imprimanta cu toner (nu inkjet). De asemenea incercati mai multe marci de argila polimerica, deoarece transferul iese mai realist, mai aproape de culorile initiale ale imaginii sau mai departe, in functie de marca. 

De-a lungul timpului mai multi artisti au incercat si alte variatii ale tehnicii, astfel puteti incerca si la imprimanta cu jet de cerneala, dar cu altfel de hartie (mai multe detalii aici) sau puteti incerca tehnica transferului de imagine cu polymer clay lichid precum in imaginea de mai jos. 

Tutoriale pe aceasta tema mai gasiti la urmatoarele linkuri:

Elise WintersDaca aveti observatii, completari sau ati incercat transfer de imagine altfel decat este descris mai sus, puteti lasa un comentariu la articol sau ne puteti scrie la polymerclay_ro@yahoo.com. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu